Min ”svanesang” som guldsmedJ

 

Min far, Knud Lilleriis, udlært hos Bræmer i Randers, var læremester hos Just Andersen i 60´erne. Blev så uvenner med en designer efter 5 – 6 år. Skiftede job til Georg Jensen – og skaffede så en læreplads der – til mig som en 15 årig knægt i september 1969

 I læretiden lærte jeg mange nye ting af mine lærekammerater: Bla. At det var yngste lærlingen der handlede ind for værkstedet i kantinen  - der blev jeg sendt op med bestilling på ”moderkager og kejsersnitter”J og én af det lidt grove var at lokke mig i syrerummet – hvor jeg skulle ha´ en 1 krone på panden – og en tragt i bukserne hvor mønten skulle ramme – ja de skiderikker hældet en kop vand i tragten – jeg fjols!! – nåh er vist nok blevet klogere med tiden? Men en dejlig læreplads!  

Udlært september 1973 – og som den sidste der fik lov til at holde svendegilde med øl, snaps og smørrebrød på selve værkstedet. – Ledelsen fandt ud af – der ikke blev arbejdet ret meget efter kl. 12 – på sådan en dagJ

 Så ind og springe som soldat januar 1974 – efter endt tjeneste 9 måneder senere – havde Georg fået ansættelse stop – samt en ny ledelse, der havde droppet den gamle politik om – ALTID at tage deres soldater tilbage – efter endt tjeneste.

 Hele guldsmede afdelingen på Georg Jensen blev rasende over dette – og varslede strække – jeg fik så et tilbud på 3 måneders ansættelse i pakkeafdelingen – men sagde heldigvis NEJ!

Så skulle vingerne afprøves – Blev sendt til Volmer Bahner på amager for at lave spejder emblemer og andet skrammel i messing – holdt ud i næsten 3 uger J til jeg fandt en kædemager Bjørn Jørgensen i Læsøgade der manglede en guldsmed til guldkæder! – Og wow! – det lå ligesom lige til højrebenet for mig – vi var Mester, 4 svende og 2 samle damer – et virkeligt godt team der bare fik det til at køre. – Der lærte jeg ”kunsten” om kæder!

 I 1976 Købte jeg og min kæreste en byggegrund i Slimminge – velvidende om at guldsmed Jørn Arne Backhausen havde kædemageri i Borup – 7 km. Væk – søgte job, og fik det på stedet – med første arbejdsdag dagen efter, trods jeg boede i Hvidover og pludselig havde 45 km. Til arbejde.

 En skøn arbejdsplads lidt på landet med omkring 17 ansatte – en stor familie! Så kom guldkrisen i 1980 hvor guldet steg fra kr. 35 til kr. 135 på en uge. Det satte en brat stopper for rigtigt mange kædemagere pga. de havde guldkonti hos Dansk Hollandsk - og andre steder – og pludselig skyldte mere væk en bukserne kunne holde til. Backhausen ”overlevede” ved at fyre 15 ansatte – beholdte mig og en lærling – TAK! Kørte så videre til 1986 – hvor jeg mente – at tiden var kommet til at prøve lykken selv.

 Heldigvis en god beslutning – nu har min ”biks” kørt fra 1. april 1986 og er stoppet 31. marts 2019. I det tidsrum, er det blevet til over 380 Kilo! Kæder, som jeg kan ”prale” af at være den sidste kædemagere i Danmark der har lavet dem, som 100% håndarbejde i 33 år.

Og lærte lektien om IKKE at ”låne” guld nogle steder!!

 Det er godt nok svært at takke af – men livet er til andet end at arbejdeJ

 Med venlig hilsen

Guldsmed LilleriisJ